Kun je daten echt leren?

condoom

Al doende leert men, dus daten kun je zeker leren. Als je het maar vaak genoeg doet! Kom je net uit een (lange) relatie of ben je altijd al vrijgezel, je eerste date is toch altijd weer spannend. Je moet je goed voorbereiden, maar ook weer niet te goed. Je wilt niet dat het lijkt alsof je je date gestalkt hebt in de aanloop naar de eerste date. Natuurlijk kijk je even op de verschillende socials van de persoon die je gaat daten, maar verstuur nog geen vriendschaps- of volgverzoek. Dat bekijken van de socials kan heel handig zijn. Je komt er zo achter of je ook maar iets gemeen hebt met je date.

Hoe bereid je je voor op de eerste date?

Zoals gezegd kijk je even op de socials van je date, maar je klikt nergens op. Gewoon even checken. Is je date ontstaan via gemeenschappelijke vrienden, dan kan het slim zijn om even te vragen waarom zij denken dat jullie een goede klik zouden kunnen hebben. Dan is de week voor de date aangebroken. Nu is het belangrijk dat je echte plannen maakt. Dat plan kan zijn om een stuk te lopen door het bos of over het strand, maar jullie kunnen ook uit eten gaan. Check in dat laatste geval altijd even of het restaurant waar je naartoe wilt, daadwerkelijk open is én plek heeft op de datum en tijd van je date. Op de dag van je date drink je vooral niet teveel koffie (hyper ben je toch wel), je doucht even extra lang en je poetst je tanden een extra keer. Natuurlijk zorg je ervoor dat je kleding heel en schoon is en past bij de gelegenheid.
Het is heel belangrijk om op tijd te zijn. Niemand zit graag te wachten en voor je date is het ook een spannende dag!

Doe je “het” tijdens de eerste date?

Vaak wordt gezegd dat je de eerste date afsluit met een kuise kus op de wang of zelfs een handdruk, maar dat is volledig afhankelijk van de situatie, de persoon en de “klik” die er al dan niet is. Is die klik er en broeit het tussen jullie? Dan is er niemand die zal zeggen dat je nooit seks moet hebben tijdens de eerste date. Wel zal iedereen zeggen dat jullie het veilig moeten doen. En dat is niet voor niets! Een condoom kan veel ellende voorkomen. Het gaat dan niet alleen om het voorkomen van een (ongewenste) zwangerschap, maar meer nog om het voorkomen van nare ziektes die jullie liefdesspel (of vluggertje) kan opleveren. Het is heus geen schande om tijdens je voorbereiding op een date condooms te bestellen. Je partner zal dit juist zien als verstandig en respectvol.

Gaat het toch mis?

Zijn jullie in het heetst van de strijd vergeten een condoom te gebruiken dan is er nog geen man overboord, maar je moet wel direct actie ondernemen. Een SOA thuis test is snel te bestellen en gemakkelijk in gebruik. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! Het kan immers zomaar zijn dat die ene heftige avond voor nare naweeën zorgt. Denk dan aan medicatie, doktersbezoeken en pijn, jeuk en andere ongemakken. Wist je dat een SOA er zelfs voor kan zorgen dat je onvruchtbaar wordt?

Het is daarom een groot raadsel waarom steeds meer jongeren er niet voor kiezen om een condoom te gebruiken. Natuurlijk is “het gevoel” anders, maar hé, als jullie wat langer bij elkaar zijn en allebei een SOA thuis test hebben gedaan en “schoon” zijn dan kan dat altijd nog! Geniet nu maar eerst van de spanning van een eerste, tweede en alle volgende dates!

Gerelateerde berichten